ESTATE PLANNING

Estate planning is het fiscaal en juridisch optimaliseren en inrichten van de overdracht van vermogen tijdens leven of bij overlijden.

lagun_logo_lichtgrijs

Vermogensoverdracht tijdens leven – schenken

Wanneer u emigreert naar Curaçao, wordt u daar mogelijk ook als fiscaal inwoner gezien. Dit betekent echter niet dat Nederland u niet meer aanmerkt als inwoner voor de belastingheffing. Voor de heffing van erf- en schenkbelasting wordt u namelijk nog tot 5 jaar na uw emigratie aangemerkt als fictief fiscaal inwoner van Nederland, indien u de Nederlandse nationaliteit bezit. Dit vanwege een woonplaatsfictie in de Nederlandse Successiewet. Dit betekent dat u gedurende deze gehele 5 jaar periode na emigratie Nederlandse erf- en schenkbelasting verschuldigd bent indien u een schenking doet of onverhoopt komt te overlijden. De Nederlandse tarieven voor de erf- en schenkbelasting zijn een stuk hoger dan de tarieven in Curaçao. Hieronder kunt u de tarieven voor 2022 vinden.

Tarieven Nederland 2022

Tarieven Curacao 2022

Dubbele belasting?

Indien zowel in Curaçao als in Nederland erf- en schenkbelasting verschuldigd is, verleent Nederland in bepaalde gevallen op basis van een eenzijdige regeling voor bepaale vermogensbestanddelen een vermindering ter hoogte van dit bedrageen verrekening aan van de in Curacao verschuldigde erfbelasting. Hierdoor wordt dubbele belastingwordt dubbele belasting voor een deel voorkomen. Wij kunnen u assisteren bij het in kaart brengen van uw situatie en zo de overdracht van uw vermogen tijdens uw leven of bij overlijden fiscaal en juridisch optimaliseren.

lagun_logo_lichtgrijs

Voorbeelden

Wilt u graag een aantal praktijkvoorbeelden inzien? Vul rechts uw gegevens in en download onze e-paper.

lagun_logo_lichtgrijs

TEAM